fbpx

Καλώς ήρθες στην

Προσωπική Θεραπεία

Τραυματοθεραπεία

Με την Κέλλυ Δαμίγου
Πνευματική και Αγγελική Θεραπεύτρια

Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συγγραφέας

Συχνά, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αιφνίδια, στρεσογόνα, σοκαριστική εμπειρία νιώθουμε απειλή και ότι δεν μπορούμε ν΄ αντεπεξέλθουμε. Αν οι προσπάθειές μας να την ξεπεράσουμε ψυχικά δεν επαρκούν, δημιουργούνται μέσα μας εσωτερικά “ρήγματα”. Συνήθως παγώνουμε ή απωθούμε κάθε ανάμνηση και συναίσθημα που σχετίζονται με το τραυματικό μας βίωμα.

 

Τραύματα μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από οποιοδήποτε ΜΗ αναμενόμενο γεγονός, όπως μία φυσική καταστροφή, ένα αιφνίδιο σοβαρό ατύχημα, ξαφνική ασθένεια ή θάνατο αγαπημένου προσώπου, προδοσία, παρακολούθηση βίαιης σκηνής, απώλεια εργασίας, φτώχεια,  δυσκολία γέννας κα.

 

Το Τραύμα δημιουργείται πρώτα στο σώμα! Ο εγκέφαλος μέσα από την ένταση ή το άξαφνο του γεγονότος, δεν προλαβαίνει να κάνει τόσο γρήγορα συνάψεις προστασίας και συχνά απωθεί το τραυματικό γεγονός εγκεφαλικά, που όμως το Σώμα θα θυμάται για Πάντα.

 

Οι συνέπειες αυτής της απώθησης, δημιουργούν τα λεγόμενα Ψυχοσωματικά Συμπτώματα. Τα τραύματα εξασθένούν και με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να εκφράζονται μέσα από σπασμωδικές νευρικές κινήσεις στο σώμα, έντονες αρνητικές εικόνες και σκέψεις, μεταβολές της διάθεσης, χρόνιο πόνο, αυτοάνοσα, φοβίες ή κατάθλιψη.

Στο σημείο του Συμπτώματος , υπάρχει υπερφόρτιση του Νευρικού Συστήματος. Στόχος της θεραπείας είναι να γίνει  αποφόρτιση δίχως το άτομο  να ξαναμπεί στην Εμπειρία του Τραύματος. Ο άνθρωπος μέσα από τα σωματικά συμπτώματα, θέλει να δείξει ότι το βίωμα δεν εκφράστηκε πλήρως και δεν ολοκληρώθηκε, και τώρα αποζητά την ετεροχρονισμένη ολοκλήρωση της θεραπείας.

 

Αν ζεις με Τραύμα, η ενέργεια σου δεσμεύεται μέσα στο φόβο και το θυμό και δεν μπορείς να τη διοχετεύσεις κάπου δημιουργικά, ή να κάνεις κάτι καλό στη ζωή σου. Ένα μεγάλο μέρος των ασθενειών προκαλούνται από κάποιο παλιό τραύμα!

Η συγκεκριμένη Θεραπευτική μέθοδος Τραυματοθεραπείας, βασίζεται στην ψυχο-φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού “ΠαγώματοςΠάλης – Φυγής” ( 3F-Freeze-Fight- Flight), μπροστά σ΄ έναν κίνδυνο, ή ένα απειλητικό ερέθισμα το οποίο ο οργανισμός αναγνωρίζει ως κίνδυνο.

Την ώρα της θεραπείας δεν είναι απαραίτητο να ξαναβιώσεις τα τραυματικά γεγονότα και να ανασύρεις από τη μνήμη σου αυτά που έχεις απωθήσει. Μάλιστα είναι εφικτο να εργαστούμε χωρίς συγκεκριμένο θέμα ή μνήμες και να επιτρέψουμε στο σώμα να μας οδηγήσει στο τραύμα και στη Θεραπεία.

 

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο άνθρωπος για να αντέξει κάποια σκληρά και αναπάντεχα βιώματα, κάποιες φορές, επιτρέπει να αποσπαστούν και κομμάτια της ψυχής του. Αυτό συνήθως εκφράζεται με λόγια όπως: ¨δεν νιώθω ολόκληρος¨, “δεν νιώθω”, “νιώθω ένα πάγωμα” ή “δεν θυμάμαι”.

 

H Μέθοδος της Τραυματοθεραπείας είναι πολύ ισχυρή διότι αναγνωρίζει ότι όλο μας το ΕΙΝΑΙ συμπεριλαμβανομένου και του Σώματος μας, είναι προγραμματισμένο να αυτοθεραπεύεται! Αυτό το πιστεύω και εγώ και γι΄ αυτό είναι τιμή μου να σου προσφέρω και εσένα τη θεραπεία αυτή με στόχο την ψυχική σου Απελευθέρωση και Πληρότητα.

 

Επίτρεψε μου να σ΄ ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη σου.

Κέλλυ Δαμίγου