fbpx

Για να κυλήσει η Αγάπη…

 

 

Θέμα: Τάξη οικογενειακού Συστήματος…για να Κυλήσει η Αγάπη

Ο καθένας μας συνδέεται στενά με κάποια συστήματα, από τα οποία επηρεάζεται, και τα οποία επηρεάζει. Ένα απο αυτά είναι το Οικογενειακό Σύστημα. Όταν αλλάζει κάτι ενεργειακά μέσα στο οικογενειακό σύστημα, όπως π.χ. μέσα από ένα διαζύγιο, μία ασθένεια, μία νέα απόφαση αλλαγής ζωής, μία απώλεια αγαπημένου, τότε επέρχεται μία ανισορροπία στο σύστημα.

Οι συνέπειες της ανισορροπίας αυτής κάποιες φορές μεταφέρονται αλυσιδωτά και σε επόμενες γενιές, βαραίνοντας και τους απογόνους, οι οποίοι κάποιες φορές δυσκολεύονται να διακρίνουν από πού προέρχεται το «βάρος» αυτό.

Η Συστημική Αναπαράσταση έχει δημιουργηθεί ως θεραπευτική μέθοδος από τον Bert Hellinger και λειτουργεί σε βαθύυποσυνείδητο και συμβολικό επίπεδο, με τελικό στόχο πάντα να αποκαταστήσει τις τυχόν ανισορροπίες.

Ο Β.Hellinger, στην εργασία του με τις οικογενειακές αναπαραστάσεις, περιέγραψε κάποιες θεμελιώδεις αρχές, που διέπουν ασυνείδητα κάθε οικογενειακό σύστημα και τις ονόμασε Τάξεις Αγάπης. Αναγνωρίζει και επισημαίνει, πως κάθε φορά που δεν τηρούνται οι αρχές αυτές, προκύπτουν οικογενειακές ανισορροπίες και επιπτώσεις για όλους.

 

Σήμερα μοιράζομαι μαζί σου δύο απο τις επτά Βασικές Τάξεις Αγάπης που επηρεάζουν καταλυτικά την οικογενειακή ζωή, για να υπάρχει Ισορροπία:

1. Η Πρώτη Θεμελιώδης Αρχή είναι ότι όλα τα μέλη του οικογενειακού συστήματος έχουν το δικαίωμα να ανήκουν σε αυτό, ανεξάρτητα απο τις πράξεις τους.

2. Η Δεύτερη Θεμελιώδης Αρχή είναι ότι όλα τα μέλη είναι ισότιμα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ιεράρχία. Δηλαδή οι γονείς προηγούνται των παιδιών, το πρώτο παιδί προηγείται του δεύτερου, το δεύτερο του τρίτου και ούτω καθ’ εξής. Είναι σημαντικό εδώ να γνωρίζουμε πού ακριβώς είναι η θέση μας.

 

Ένα παράδειγμα ανισορροπίας οικογενειακής τάξης είναι το εξής:

Όταν επέλθει η απομάκρυνση, ή ο θάνατος ενός γονέα σε ένα οικογενειακό σύστημα, το παιδί για να απαλύνει τον πόνο του γονέα που μένει μόνος του, αρκετές φορές παίρνει υποσυνείδητα το ρόλο του συντρόφου, με στόχο να αναπληρώσει τη θέση και το κενό που έχει δημιουργήσει η απώλεια και να γίνει ο γονέας πάλι ευτυχισμένος.

Το παιδί αυτό στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του δυσκολεύεται να κάνει τη δική του συντροφική σχέση, ή ακόμα και να πάρει απόφαση να δεσμευτεί και να δημιουργήσει δική του οικογένεια. Αυτό συμβαίνει, γιατί υποσυνείδητα ήδη καλύπτει τον ρόλο αυτό στη μαμά ή το μπαμπά που έχει παραμείνει μόνος στο πατρικό/ οικογενειακό σύστημα.

Συνήθως το άτομο αυτό, ακόμα και να έχει κάποια σχέση, ο/η σύντροφος που στέκεται δίπλα του/της, διαμαρτύρεται συχνά ότι ασχολείται πολύ με τον γονέα του. Αυτό γίνεται γιατί υποσυνείδητα ο/η σύντροφος νιώθει την ανισορροπία αυτή και θυμώνει, θέλοντας να εκφράσει με την στάση αυτή οτι αναγνωρίζει πως ο/η σύντροφος του/της δεν είναι στη σωστή θέση και τάξη που του ανήκει και ότι βρίσκεται με το ένα πόδι στο πατρικό σύστημα και με το άλλο στη δική τους συντροφική σχέση.

Εδώ σύμφωνα με την Συστημική Προσσέγγιση κατά Bert Hellinger η θεραπεία που χρειάζεται να γίνει είναι ο Γονέας να ελευθερώσει το παιδί του από τον ρόλο αυτό, δίνοντας του την θέση που του ανήκει στο πατρικό σύστημα μόνο ως παιδί, καθώς και την ευχή να βρει πλέον ελεύθερο το δικό του δρόμο & σύντροφο στη νέα του ζωή.

Αν διαισθάνεσαι ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και στην δική σου οικογένεια και ζωή, εδώ σου έχω γράψει ήδη μία όμορφη ευχή που θα μπορούσες να δώσεις στο παιδί σου, ή να ζητήσεις να λάβεις από το γονέα σου, έτσι ώστε να μπείτε όλοι σε οικογενειακή τάξη και αγάπη.

 

Γονέας προς Παιδί:
“Σ΄ ευχαριστώ πολύ για τη μέχρι σήμερα θέση που πήρες για να με στηρίξεις. Είσαι Μόνο ο γιος μου/η κόρη μου. Εγώ είμαι μόνο η μητέρα/ ο πατέρας σου και σου δίνω την ευχή μου να προχωρήσεις τη ζωή σου, ελεύθερος/η
 και όπως επιθυμείς.”

 

Μέσα από αυτή την απλή θεραπευτική δήλωση, ο ενήλικος ελευθερώνεται ολοκληρωτικά ψυχικά από τον συντροφικό ρόλο που υποσυνείδητα εκτελούσε προς τον γονέα και μέσα από την νέα τάξη αυτή, μπορεί να προχωρήσει για να δημιουργήσει ολοκληρωμένες σχέσεις και φυσικά οικογένεια.

Με τη διαδικασία αυτή που σου αναφέρω, έχεις ήδη στα χέρια σου μία πολύτιμη θεραπευτική γνώση με την οποία μπορείς να φέρεις από μόνος/η σου μία Τάξη στο Οικογενειακό σου Σύστημα. Αν όμως γενικά το θέμα της οικογενειακής τάξης και επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια είναι ένα θέμα που σε απασχολεί, τότε με χαρά σε προσκαλώ στην Διήμερη Θεραπευτική Εκπαίδευση με Θέμα «Τάξη οικογενειακού Συστήματος και Αποτελεσματική Επικοινωνία».

 

Διάβασε για τη Διήμερη Εκπαίδευση στην Αθήνα ΕΔΩ: https://lovetruthlife.gr/family/

Διάβασε για τη Διήμερη Εκπαίδευση στη Σαντορίνη ΕΔΩ: https://lovetruthlife.gr/islandhealingsantorini/

 

Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου!

Κελλυ Δαμίγου

mob.: 6946-426298