fbpx

Πως το “Καλό Παιδί” μετατρέπεται σε “Θύμα”

Πως το Καλό Παιδί Μετατρέπεται σε Θύμα 

 

Οι περισσότεροι γονείς από νωρίς επαινούν το παιδί τους όταν κάνει κάτι «σωστά», λέγοντάς του «Είσαι Καλό Παιδί» θεωρώντας ότι έτσι τονώνουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. Δυστυχώς όμως, αυτό είναι ένα σύνηθες λάθος, γιατί έτσι το παιδί οδηγείται στο συμπέρασμα ότι είναι «Καλό» αποκλειστικά και μόνο επειδή έκανε το «Σωστό».

Με τον τρόπο αυτό, το παιδί δεν αποκτά το λεγόμενο Εσωτερικό Κέντρο Ελέγχου, δηλαδή δεν καταλαβαίνει ότι το ίδιο έχει τη δική του αξία και ότι έχει τη δυνατότητα να ορίζει τη ζωή του όσο μεγαλώνει. Έτσι, ακόμα και ως ενήλικας υποσυνείδητα συνεχίζει να περιμένει την εξωτερική επιβράβευση για να νιώσει όμορφα και αποδεκτός μέσα από το ρόλο του «Καλού Παιδιού».

Το «Καλό Παιδί» σταδιακά γίνεται ένα προσωπείο, μία μάσκα του ΕΓΩ που παίρνει πλέον τα ηνία. Μέσα από αυτό, το άτομο δεν εκφράζει την αληθινή του φύση και τις δικές του αξίες και ανάγκες, γιατί ο ρόλος που ενσαρκώνει το κάνει εφεξής αποδεκτό όχι μόνο από τους άλλους, αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό.

Αυτό λοιπόν που ξεκάθαρα θέλω να μοιραστώ μαζί σου, είναι πως δεν χρειάζεται να είσαι πλέον το «Καλό Παιδί», δεν χρειάζεται να είσαι καλός στα μάτια του άλλου για να μην στενοχωρηθεί, δεν χρειάζεται πάντα να είσαι πρόθυμος να βοηθήσεις ή να καλύψεις τις ανάγκες του άλλου, ΟΤΑΝ ΔΕ ΘΕΣ. Αν το κάνει το καλό παιδί μέσα σου, δεν θα γίνει μέσα από θετικότητα, αλλά το πιο πιθανό είναι εσωτερικά να νιώσεις μία αναστάτωση ή και αρνητικά συναισθήματα να ξεπροβάλουν.

Αποδέξου λοιπόν ότι απλά έχεις κολλήσει και εσύ στα πρότυπα, στον τρόπο ζωής, στις συμπεριφορές,  στους φόβους, ανασφάλειες, στην κριτική, στις πεποιθήσεις και τα όρια που είχαν ή έχουν οι γονείς σου. Τα έχεις κάνει και δικά σου κι έχεις ξεχάσει σε έναν βαθμό ποιος αληθινά είσαι.

Συνεχίζοντας να παίζεις τον ρόλο αυτό, κάθε άτομο που θα έρχεται στην ζωή σου δεν θα σε γνωρίζει ποτέ αληθινά και βαθιά γι΄ αυτό που είσαι.

Γι΄ αυτό σε προκαλώ! Κάνε μία νέα αρχή και Ξεκίνα σταδιακά να εκφράζεις πάντα την αλήθεια σου, τα συναισθήματα σου, τις σκέψεις σου, τις διαφωνίες σου σε κάθε στιγμή και σε κάθε συμβάν με σεβασμό απέναντι στον άλλο.

Ακόμα και αν η αλήθεια σου ή η διάθεση σου αλλάξει, να γνωρίζεις πως ΝΑΙ Έχεις το Δικαίωμα να αλλάξεις γνώμη και να το εκφράσεις αργότερα.  Μην επιλέξεις το Ψέμα, είναι η εύκολη οδός. Όμως θυμήσου το πρώτο ψέμα φέρνει πάντα και ένα επόμενο. 

Η Αλήθεια Προστατεύει, η Αλήθεια Ελευθερώνει κι ας μην είναι αρχικά ευχάριστη στα αυτιά του άλλου. Η Αλήθεια Προστατεύει τον εαυτό σου και κατόπιν τους άλλους γύρω σου, η Αλήθεια σε ελευθερώνει να είσαι και να κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς και θέλεις. Μόνο πάνω στην αλήθεια μπορείς να χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης με διάρκεια στο χρόνο!!!

Όμως ακούω ερωτήματα από το συλλογικό ασυνείδητο που λένε:

– Γιατί; Αφού η Καλοσύνη είναι Θετικότητα, άρα το να είμαι το «Καλό Παιδί» είναι θετικό, Σωστά;

Ισχύει ότι η Καλοσύνη είναι Θετικότητα! Όμως πίσω από την «Προγραμματισμένο Πρότυπο Καλοσύνης» του καλού παιδιού, κρύβεται:

  • Η ανέκφραστη συναισθηματική αλήθεια του εαυτού και των ατομικών αναγκών,
  • Η συσσωρευμένη συναισθηματική καταπίεση και η μετατροπή της σε αρνητικότητα, και
  • Η δημιουργία της οντότητας μέσα μας που ονομάζεται ΘΥΜΑ.

 

Τι είναι όμως το Θύμα;

Το «Θύμα» είναι ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια μέσα μας, που εισπράττει  όλα τα πληγώματα που δεχόμαστε και που εμείς οι ίδιοι δίνουμε στον εαυτό μας. Το «Θύμα» συνηθίζει στις δυσκολίες της ζωής και τον πόνο και τις δημιουργεί επαναλαμβανόμενα στην συνέχεια ασυνείδητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούμε με την πάροδο του χρόνου τις δυσκολίες και τον πόνο κάτι «φυσιολογικό και δεδομένο».

Είναι λοιπόν αρκετά σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τον Εαυτό μας πώς να κρατάει την Δύναμη του όπως την αφθονία του, την ανεξαρτησία του, την προσφορά του, την θετικότητα του, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ  παραδίδουμε τη Δύναμή μας απλόχερα σε κάποιον άλλο, που συνήθως είναι άτομα που θαυμάζουμε και  αγαπάμε. Με αυτόν τον τρόπο, που σας περιγράφω μετατρέπουμε το Θύμα μας σε Δύναμη και κρατάμε για πάντα ενεργά στην ζωή μας  Υγεία, Αφθονία, Ελευθερία & Επιτυχία.

Πάρε λοιπόν ΕΥΘΥΝΗ, πάψε να λειτουργείς με την μάσκα του «Καλού Παιδιού» και του «Θύματος».  Αποδέξου πως εσύ φέρνεις τα πάντα στον εαυτό σου, γιατί η Ψυχή σου θέλει να αναγνωρίσεις την ολότητα του εαυτού σου.

Κράτα πλέον το Σκήπτρο της Γνώσης στα Χέρια σου, που λέει: Αγάπη χωρίς Αλήθεια = Θύμα . Να το θυμάσαι σε κάθε βίωμα, σε κάθε σου απόφαση και κάθε στιγμή της ζωής σου. Δείξε σε όλη την Ύπαρξη ότι είσαι ένα Όν Δύναμης που βοηθάει τους άλλους, όχι μέσα από το «Καλό Παιδί», αλλά μέσα από την παράδειγμα της Δύναμης του.

Κέλλυ Δαμίγου